КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

ЗАЯВА ПРО ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ

Дата: 21.01.2020 10:34
Кількість переглядів: 358

 

1.Дані про плановану діяльність, мету і шляхи її здійснення.

            Робочий проект «Реконструкція очисних споруд продуктивністю1000 м куб/ добсмт. ОржівРівненського району, Рівненськоїобласті».

            Метою розробки робочого проекту є реконструкція споруд очистки стічних вод смт Оржів для забезпечення  покращання умов каналізування і проживання мешканців селища, запобігання забрудненню водного басейну.

            Реконструкція  очисних споруд дозволить:

  • здійснити очистку стічних вод до нормативних показників;
  • здійснити стабілізацію очищеної води;
  • отримати в 2-3 рази менше відходів в порівнянні з традиційними схемами.

Запроектована технологія очистки госп-побутових стічних вод базується на використанні механічних (проціджування, відстоювання), біологічних (аеробне окислення) методів.

Методи механічної очистки (відстоювання) забезпечують видалення грубих механічних домішок з води, плаваючих та емульгованих речовин. Дані процеси проходять в канальних решітках та в пісковловлювачах, первинному відстійнику.

Біологічне очищення органічних забруднень (аеробне окислення) відбувається в аеробних біореакторах-аеротенках. В аеротенках створюються оптимальні умови для  формування суспензій із мікроорганізмів, завдяки чому досягається високий ефект очистки стічних вод.

В аеротенках проходить деструкція білків, жирів, вуглеводів, поверхнево-активних речовин, аміака, аміно- і амідо – сполук бактеріями та простішими, які знаходяться як в іммобілізованому, так і у вільно плаваючому стані.

Розділення активного мулу від очищеної води здійснюється у вторинному відстійнику.

Для знищення патогенних бактерій, що залишаються в очищених стічних водах, і зменшення таким чином небезпеки зараження води водойм здійснюється знезараження гіпохлоритом натрію у контактному резервуарі.

Ефективність очистки господарсько-побутових стічних вод, при застосуванні запроектованої технології, складає – 87-99%, при умові використання лише біоматеріалів при мийці посуду та пранні білизни.

Очисні споруди каналізації функціонують цілий рік.

Скид очищених стічних вод передбачається за межами населеного пункту у водний об’єкт (р.Горинь).

2.Суттєві фактори, що впливають на стан навколишнього природного середовища з урахуванням можливості виникнення надзвичайних екологічних ситуацій

Об’єкт планової діяльності відносяться до об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку (Постанова КМ України від 28.08.2013р. №808).

Експлуатація очисних споруд може потенційно впливати на геологічне, водне середовище та атмосферне повітря.

Ступінь екологічного ризику планованої діяльності та впливу на умови життєдіяльності людини та природне середовище оцінюється як мінімальний при умові виконання всіх вимог, передбачених проектом в частині комплектації обладнанням, виконання робіт та експлуатації очисних споруд.

Аварійні і залпові викиди та скиди, в результаті яких концентрації забруднюючих речовин можуть досягнути рівня небезпечного для життя людини, не припускаються. Тобто ризику виникнення надзвичайних екологічних ситуацій немає.

3. Кількісні та якісні показники оцінки рівнів екологічного ризику та безпеки для життєдіяльності населення, а також заходи, що гарантують здійснення діяльності відповідно до екологічних норм і стандартів

Ресурсозберігаючі, захисні та охоронні заходи, розроблені в проекті, дозволяють зберегти екологічну рівновагу в районі розташування очисних споруд, знизити до мінімуму вплив негативних факторів, що діють на навколишнє середовище.

Рішення, прийняті проектом, в цілому не вплинуть на екологічну ситуацію прилеглої території.

4. Перелік залишкових впливів

Рівень забруднення атмосферного повітря  не перевищують ГДК по всіх забруднюючих речовинах.

Скид зворотних вод, концентрація речовин в яких не перевищує допустиму, не призведе до погіршення якості річкової води нижче за нормативну в контрольному створі.

Відходи, що утворюються при експлуатації очисних споруд вивозиться в місця, відведені органами місцевого самоврядування та погоджені управлінням екології та природних ресурсів.

Виконання проектних рішень з екологічних позицій забезпечує мінімальні рівні впливу під час експлуатації очисних споруд на навколишнє природне середовище.

5. Зобов'язання замовника щодо здійснення проектних рішень у відповідності з нормами і правилами охорони навколишнього середовища і вимог екологічної безпеки на всіх етапах будівництва та експлуатації об'єктів проектованої діяльності «Замовник» зобов'язується:

  • суворо контролювати виконання будівельно-монтажних робіт у відповідності з проектом;
  • проводити експлуатацію очисних споруд у відповідності з проектом та інструкціями по експлуатації обладнання;
  • забезпечити кваліфікацію обслуговуючого персоналу у відповідності з вимогами штатного розкладу і виробничих інструкцій.
  • у повному обсязі реалізовувати всі заходи передбачені даним проектом відповідно до діючого природоохоронним законодавством України;
  • проводити моніторинг за якістю атмосферного повітря на границі СЗЗ, складом стоків та якістю очищених вод;
  • вчасно ліквідувати наслідки аварійних ситуацій;
  • забезпечення отримання необхідних дозвільних документів (лімітів) при необхідності;
  • експлуатацію об’єкта з додержанням принципів добросусідства та вільного доступу громадськості до інформації, пов’язаної з впливом на навколишнє середовище;
  • забезпечення оплати платежів за забруднення навколишнього природного середовища в об’ємах та в терміни, передбачені чинним законодавством.

Контроль забруднення навколишнього природного середовища буде здійснюватися інструментальними методами силами ліцензованих лабораторій у відповідності з затвердженими методиками з екологічних позицій, рівень впливу об’єкта планованої діяльності на навколишнє середовище визначається, як мінімальний.

 


 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано