КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

Сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ) фізичною особою-підприємцем, який не вів підприємницької діяльності

Дата: 16.07.2020 11:32
Кількість переглядів: 557

Історія із нарахуванням єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) підприємцям, які не вели фактичної підприємницької діяльності продовжується. Багатьом підприємцям, вже надходили вимоги про сплату ЄСВ, а декому були накладені арешти на рахунки державними виконавцями. До Рівненського бюро правової допомоги надходили звернення із запитаннями як діяти в такій ситуації. Тому надаємо інформацію щодо дій, якщо Вам нараховано борги по ЄСВ, але підприємницької діяльності ви не вели. Чи можна не платити? Чи законно це нараховано та чи можна оскаржити?

Чому нараховують ЄСВ?

У 2017 році були внесені зміни до законодавства про сплату ЄСВ, якими фактично було встановлено обов’язок сплати внеску, незалежно від наявності доходу.

Підстава для нарахування ЄСВ при відсутності фактичної підприємницької діяльності вказана у Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та звучить наступним чином: «у разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

Таким чином, встановлено обов’язок по нарахуванню та сплаті внеску усіма зареєстрованими фізичними особами-підприємцями незалежно від того, чи отримували вони дохід у певному періоду та незалежно від системи оподаткування (загальна чи спрощена).

Зупинення діяльності фізичною особою-підприємцем

Часто надходять звернення, що підприємницьку діяльність було зупинено (призупинено), але борг нараховано. Пояснюємо – у законодавстві України не існує поняття «призупинення» підприємницької діяльності. Це побутове поняття, яке раніше фактично означало перехід на загальну систему та здачу «нульових» звітів раз в рік. У такому випадку до 2017 року фізична особа-підприємець не зобов’язаний був нічого сплачувати.

Фактично ж закон містить єдине поняття – припинення підприємницької діяльності. Це здійснюється шляхом подачі відповідної заяви до державного реєстратора, а не до Державної податкової служби України (далі – ДПС України). Відповідно, всі, хто цього не зробив, зобов’язані були здавати звітність та нараховувати ЄСВ не менше встановленого мінімуму.

Чи можна скасувати нарахований борг по ЄСВ?

Потрібно розуміти, що ДПС України сама не скасує нарахований Вам борг, тільки тому, що Ви підете скаржитись в Центр обслуговування платників податків. Порядок оскарження встановлений законодавством і має чітку послідовність дій.

Однак перш ніж скаржитись, потрібно розуміти перспективи. Отож, нещодавно Верховний Суд сформував правову позицію по сплаті внеску підприємцями, які не вели діяльність. Вона міститься в Постанові від 04.12.2019 р. по справі № 440/2149/19 та звучить наступним чином: особа, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець, проте господарську діяльність не веде та доходи не отримує, зобов’язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нижче розміру мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу лише за умови, що така особа не є найманим працівником. В іншому випадку (якщо особа є найманим працівником), така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець, а мета збору єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування досягається за рахунок його сплати роботодавцем.

Таким чином, якщо фізична особа-підприємець не вів діяльність і не отримував доходу, але був офіційно працевлаштований і отримував заробітну плату з відповідними відрахуваннями, то за вказаний період він не зобов’язаний сплачувати єдиний соціальний внесок, а податкова вимога може бути успішно оскаржена та скасована судом.

Однак, якщо фізична особа-підприємець не отримував доходу від підприємництва, але при цьому ніде офіційно не працював, то він зобов’язаний сплатити нараховані йому суми заборгованості по ЄСВ, а оскарження не дасть позитивного результату.

Як оскаржити вимогу по ЄСВ?

Якщо з описаного вище випливає можливість оскаржити податкову вимогу, потрібно дотримуватись встановленого порядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до податкового органу вищого рівня (ДПС України) у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання такої вимоги. Окремо про оскарження повідомляється орган, що виписав таку вимогу. Якщо Ви самостійно визначили суми оплати відповідно до поданої звітності, то оскаржувати це Ви не можете.

Якщо відповідь ДПС України буде негативно, то у 10-денний строк потрібно звернутись з позовом до суду. При цьому не обов’язково подавати скаргу до ДПС, а можна відразу звертатись до суду у встановлений строк. Звернення до суду відбувається у формі подачі адміністративного позову в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства.

Варто пам’ятати, що строки оскарження досить короткі, а тому при надходженні вимоги потрібно оперативно звертатись до юриста чи адвоката. Враховуйте, що підготовка і подача скарги або позову займає певний час, тому втрачені дні можуть стати на заваді захисту Ваших прав.

            Додатково повідомляємо, адреса відділу «Рівненське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195. Ви маєте можливість отримати інформацію за телефоном: (03656) 8-40-05, 098-905-58-11, з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., або надіславши звернення на електронну адресу: rivnenske@legalaid.rv.ua.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано