КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

Списання заборгованості за несплату ЄСВ для ФОПів, що не вели господарської діяльності

Дата: 16.01.2021 12:46
Кількість переглядів: 358

Фото без опису

Запровадження у 2017 році обов’язкової сплати ЄСВ в мінімальному розмірі навіть за відсутності доходу (прибутку) багато хто з фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) та самозайнятих осіб з незалежною професійною діяльністю (далі – НПД) сприйняв як вселенську несправедливість. Адже не секрет, що далеко не у всіх підприємницька діяльність або НПД триває безперервно: хто виконує замовлення лиш час від часу (малює картини, розробляє проекти і т.п.), прибутки інших мають сезонний характер (новорічні свята, обслуговування курортників, весняні чи осінні польові роботи тощо).

У підсумку ФОПи, яких простонародно називали «сплячими» через нерегулярний характер діяльності, опинилися перед складним вибором – терміново «закриватися», з зітханням сплачувати ЄСВ у мінімальному розмірі чи махнути рукою і очікувати на скасування відповідної вимоги, ходячи під загрозою щомісячного зростання суми недоїмки. Ідеального рецепту не існувало і питання сплати ЄСВ в мінімальному розмірі тривалий час «отруювало» життя тисячам підприємців та самозайнятих осіб.

До 1 березня 2021 року «сплячим» ФОП продовжено термін списання ЄСВ. Тим, хто вже звернувся із заявою в ДПС, буде проведено списання цих сум автоматично, а інші мають право подати заяву до 1 березня 2021 року. ФОП з датою ліквідації з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року також ще мають право на списання ЄСВ.

Закон України від 04.12.2020 р № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню на території України на гострі респіраторні хвороби COVID-19, викликаної коронавірусів SARS-CoV-2 »вносить зміни до пункту 9-15 розділу VIII« Прикінцеві та перехідні положення »Закону № 2464. Цими змінами фактично тривають процедури, передбачені при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені на виконання вимог Закону України від 13.05.2020 р № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України« Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування », внесеними Законом № 786.

Коло суб'єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особи - підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Однак встановлюється новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням - це можна зробити до 1 березня 2021 року.

Підлягають списанню в порядку, визначеному Законом про ЄСВ, несплачені станом на 1 грудня 2020 року суми недоїмки, нараховані фізичним особам - підприємцям (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року, а також штрафи і пеня, нараховані на ці суми недоїмки, в разі якщо дотримані наступні умови:

 такими платниками у відповідних місцях періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 не отримали дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб,

а) для фізичних осіб - підприємців (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування):

  • заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яке подається державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи фізичної особи - підприємця (якщо така заява не подавалося раніше);
  • заяву про списання заборгованості;
  • звітності відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року, яка подається до податкового органу за основним місцем обліку (якщо звітність не подавалася раніше або було подано з помилками).

б) для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та які отримують дохід від цієї діяльності):

  • заяву про списання заборгованості;
  • заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалося раніше);
  • звітність відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо звітність не подавалася раніше, або була подана з помилками).

Якщо зазначені особи вже зверталися до контролюючих органів із заявою про зняття з обліку раніше, то звітність повинна охоплювати період з 1 січня 2017 року до дати подачі заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску. Якщо ж така заява подається вперше після 30 листопада 2020 року, то звітність подається за період до 1 грудня 2020 року.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 8-40-05, 098-905-58-11, з понеділка по п’ятницю з 9.00 год. до 18.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі або шляхом надсилання звернення на електронну адресу: rivnenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано