КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

Увага! Сигналізаційне повідомлення про активізцію шкідників!

Дата: 16.06.2021 16:09
Кількість переглядів: 457

Про початок  відродження

гусениці яблуневої плодожерки

(Cydiapomonella)

         Звертаємо Вашу увагу на те, що в плодових насадженняхз 4 червня триває літ метеликів яблуневої плодожерки. Яйцекладка самок відмічена з 7 червня. В зв’язку з погодніми умовами інтенсивність льоту імаго в першій декаді червня була невисокою – 1 – 3 екз. на феромонні пастки за тиждень.

         Відродження гусениць із яєць очікується в середині другої декади червня. В період відродження гусениць проводять першу обробку плодових дерев проти першого покоління яблуневої плодожерки інсектицидами.

Хімічні засоби захисту  потрібно використовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. 

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

Інтенсивний літ метеликів відбувається від 19 до 24 години в тиху суху погоду. Метелики живляться краплинною вологою. Через 2 – 3 доби після спарювання починається відкладання яєць. Яйця самки відкладають по одному на листя й плоди (до 62 – 68 % яєць яблунева плодожерка відкладає на крони дерев). Плодючість — 60 – 120 яєць. Ембріональний розвиток першої генерації триває 9 – 12, другої — 7 – 9 діб. Після відродження гусениці деякий час тримаються на поверхні плода, потім вгризаються в м’якуш, заплітаючи вхідний отвір павутиною і недогризками. Живлячись під шкірочкою плода 2 – 3 доби, гусениця вигризає невелику камеру, після цього прогризає звивистий хід і переходить у насіннєву камеру, де живиться насінням. Після цього вона переходить у другий, а іноді й у третій плід. Живлення зазвичай триває 21 – 23 доби. Пошкоджені плоди обпадають, загалом втрати врожаю можуть досягати 60 – 70%.

 

Про початок  прояву фітофторозу

(Phytophtorainfestans) на картоплі

       

         Співвідношення вологості, температур повітря та фенофаза розвитку картоплі 09 – 10 червня відповідають показникам «критичних днів» для перезараження рослин фітофторозом. В ці дні середня відносна вологість утримувалася в межах 75 – 77 %, а мінімальна температура повітря не знижувалась до 11?.

         Прогнозований «інкубаційний період» за умови, що показники температури повітря після цього періоду не зазнають різких змін, триватиме 6 – 7 днів. Це означає, що першу профілактичну обробку картоплі проти фітофторозу необхідно провести до 16 червня, до закінчення «інкубаційного періоду».

З 8 червня розпочалося відродження личинок колорадського жука із яєць. Розтягнутий фенологічний розвиток колорадських жуків та відповідні погодні умови для перезараження рослин надзвичайно сприятливі для одночасного проведення обробок рослин картоплі інсектицидами та фунгіцидами.

Хімічні засоби захисту  потрібно використовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. 

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

 

Про початок відродження

Американського білого метелика

(Hyphantriacunea)

        

На території Рівненської області за відповідних погодних умов  та накопичення суми ефективних температур прогнозується  відродження гусениць американського білого метелика з яйцекладок на початку другої половини червня.

Пошкодженнязеленихнасадженьвідгусеницьпризводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження американський білий метелик надзвичайно шкодочиннийбагатоїдний шкідник, може пошкоджувати більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

При виявленні назелених насадженнях ознак павутинних гнізд  потрібно проводити   їх обрізкута знищення зподальшимспалюванням в той період, коли гусеницізнаходяться в гнізді. Обробка плодових садів та лісосмуг проводиться інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»,звертаємо увагу на те, що боротьба з  АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати, дія якихдає добрий результат проти гусениць молодших поколінь, але діють повільніше.

Гусениці молодших віків світло-жовті, голова, грудний щиток і грудні ноги чорні. Гусениця старших віків 30-40 мм завдовжки, з боків тіла – жовті смуги з помаранчевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки, голова і ноги чорні.  Тривалість розвитку гусениць складає 40-50 днів, розвиток лялечки триває 9-14 діб, після чого відбувається вихід метеликів другого покоління.  За наявних погодних умов літ метеликів другого покоління АБМ  очікується в І декаді серпня. Самки другого покоління відкладають більше яєць– до 2500, тому гусениць шкідника  набагато  численніше та шкодичинніше ніж в першому.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики

 та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Рівненськійобласті

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано