КЛЕВАНСЬКА ГРОМАДА

Рівненська область

Безпека дітей в Інтернеті - поради кіберполіції

Дата: 08.02.2022 08:10
Кількість переглядів: 592

На сьогодні важко уявити своє життя, професійну діяльність та навчання без мережі Інтернет. Відомо, що в Україні 22 мільйони активних користувачів мережею, серед яких – діти. Як правило, більшість неповнолітніх реєструються в соціальних мережах для спілкування, обміну інформацією тощо.
Зараз, через карантинні заходи, більшість дітей та підлітків використовують мережу Інтернет ще й для дистанційного навчання. Саме тому питання захисту та безпеки дітей та підлітків під час користування Інтернетом набуває неабиякої актуальності.

Фото без описуВеличезна роль в забезпеченні та створенні умов для захисту дитини в мережі Інтернет належить батькам та педагогам. Світове павутиння кишить віртуальними злодіями, тому безконтрольний доступ та користування Інтернетом може мати досить плачевні наслідки для дитини.

Ми проаналізували види потенційних загроз для неповнолітніх та сформулювали основні правила безпечного користування мережею Інтернет і для дітей, і для батьків.

Отже, наводимо головні поради, які покликані зберегти психічне та фізичне здоров’я дитини, а також допоможуть не стати жертвою кіберзлочинців, уникнути витоку особистої інформації та персональних даних.

Безпечне користування мережею Інтернет: поради для дітей
1.    Паролі та особисті (персональні) дані – секретна інформація.
Не розповсюджуйте інформацію про себе через електронну пошту та в чатах. Намагайтесь не вказувати персональні дані в соціальних мережах (адреса проживання, контактні телефони, місце навчання, відомості про рідних, фото документів тощо).
Пам’ятайте, що персональні дані на сьогодні – це надзвичайно важливий інструмент для шахраїв та злочинців.
2.    В Інтернеті також є злодії та хулігани.
Не відповідайте на непристойні та грубі коментарі. Повідомляйте про погрози, підозрілі файли та пропозиції дорослим (батькам, вчителям тощо). Відмовляйтеся від зустрічей з малознайомими людьми та в жодному випадку не надсилайте свої фото.
Будь-яка зустріч та фото можуть бути використані як ключ до оминання механізмів захисту в мережі Інтернет, а також під час зустрічі можуть виникнути провокації різного характеру.
3.    Кредитки, штрих-коди чи QR-код також є особистою інформацією.
Не повідомляйте стороннім особам дані банківських карток, не викладайте фото, де видно штрих-код. Адже надзвичайно велика ймовірність, що гроші з картки можуть зникнути, а з вашим квитком скористається хтось інший.
Слід розуміти, що QR-код може в повному обсязі містити весь пакет як персональних даних, так і різних кодів та особистих номерів, а зчитується QR-код програмами-сканерами, які є в звичайних смартфонах.
4.    НІ! – невідомим програмам.
Не встановлюйте невідомі програми та файли, а також не переходьте за підозрілими посиланнями. Досить часто за такими посиланнями стоять, як мінімум, вірусні програми, які можуть нанести шкоду вашому комп’ютеру, ноутбуку чи смартфону. Або ж – програми шахрайського змісту (віртуальні казино, онлайн кредити, лотереї тощо).

Безконтрольне користування Інтернетом: види загроз для дітей
На превеликий жаль, саме через нехтування цими елементарними порадами, неповнолітні стають заручниками низки проблем, які досить часто призводять до непоправних ситуацій. Серед них:
Кібербулінг. Останнім часом, поняття «булінг» активно увійшло до нашого життя, ми всі постійно чуємо про булінг у школах. Проте з’явився новий вид знущань над дітьми – кібербулінг. Кібербулінг передбачає свідоме приниження, цькування через мережу Інтернет, як правило, однолітків і може проявитися у:

  • розміщенні фото чи пліток у соціальних мережах, що можуть якимось чином скомпрометувати когось;
  • погрозах та коментарях, які зазвичай принижують гідність дитини, впливають на її психіку та, навіть, можуть спровокувати самогубство.

Організація безпечного користування мережею Інтернет: поради батькам
Якщо батьки докладуть зусиль для організації безпечного користування мережею Інтернет, то шанси уникнути дитиною неприємних ситуацій та не стати жертвою діяльності злочинців, перебуваючи в інтернет-просторі, автоматично зростають.
Правильна організація роботи у мережі Інтернет – запорука успіху.
Ми радимо батькам обговорити зі своєю дитиною всі нюанси користування інтернетом. Для того, щоб перебування в Інтернет-просторі стало максимально безпечним, батьки можуть встановити власні умови та правила.
Наприклад: організуйте час перебування перед комп’ютером, ноутбуком та смартфоном так, щоб у школяра лишався інтерес до реального життя.
Поясніть, що краще спитати у вас поради, якщо щось не зрозуміло або виникають нестандартні ситуації.
Будуйте відносини на довірі. Якщо підліток буде впевнений, що може звернутись до вас в будь-яку хвилину і не отримає за свої помилки покарання, проблем стане набагато менше.
 Батьки, будьте уважними!
1.    Слідкуйте за тим, щоб на комп’ютері не було особистої інформації. Дитина може випадково знайти та розповсюдити її.
2.    Не лишайте відкритими важливі папки та документи.
3.    Встановлюйте комп’ютер у загальній кімнаті. Так ви зможете контролювати дії дитини та попередити можливу небезпеку.
4.    Нормуйте час, проведений за пристроями (ноутбук, смартфон тощо).
5.    Налаштуйте паролі для доступу до Інтернету та комп’ютерної техніки з метою контролю часу, проведеного за нею.
6.    Переглядайте електронну скриньку, щоб вчасно побачити та вирішити проблему.
7.    Не забувайте очищати журнал дій, щоб дитина не побачила те, що не має потрапити їй на очі.
8.    Пам’ятайте, що до мережі Інтернет дитина може потрапити не лише через ноутбук чи смартфон, а й через телевізор, що має відповідний модуль.

Для підвищення безпеки дитини в мережі інтернет рекомендуємо:

  • Створити список безпечних сайтів.
  • Ознайомити школяра з правилами користування всесвітньою мережею.
  • Користуватися сервісами, які вигадані та призначені спеціально для дітей.
  • Встановити програми батьківського контролю.
  • Налагодити засоби блокування небажаного контенту.
  • Навчити дитину розпізнавати брехню.
  • Проявляти зацікавленість до життя дитини та підлітка, як віртуального, так і реального.
  • Не ігнорувати запитання, що ставлять вам діти.
  • Хвалити дитину, якщо вона чинить правильно. Допомогайте школяреві дізнаватись нове та обговорюйте можливі помилки.

І, на сам кінець, ще одна важлива порада для дорослих: не ігноруйте необхідність встановлення антивірусного програмного забезпечення – антивірусу. Адже доволі часто навіть дорослі потрапляють на сайти, які можуть стати причиною виникнення технічних несправностей комп’ютерів, ноутбуків, смартфонів тощо.
Мережа Інтернет була вигадана для того, щоб стати в нагоді та допомагати нам у професійній діяльності, навчанні, проведенні дозвілля, самоосвіті, спілкуванні тощо. Проте поступово перетворилася на віртуального злодія, що викрадає особисту інформацію, розбещює дітей та несе шкоду для пристроїв.
Саме тому, закликаємо дорослих і дітей повсякчас  користуватися цими простими правилами та порадами! Лише так ви зможете забезпечити безпроблемне користування Інтернетом для себе та створити безпечні умови в Інтернет-просторі своїм дітям!

Сексуальне насилля.  На жаль, мережа Інтернет не захищає наших дітей від спілкування з небезпечними людьми, зокрема із психічно нездоровими й нестабільними в цілому, та із збоченцями зокрема. Саме тому неповнолітні мають чітко зрозуміти та усвідомити категоричну заборону на:

  • надсилання інтимних фото чи відео. Часто, не розуміючи всієї серйозності, закоханні підлітки ведуться на вмовляння та надсилають свої інтимні фото. Такі матеріали рано чи пізно оприлюднюють і це стає причиною знущання над дитиною, як у школі, так і в соціальних мережах.
  • розмови та листування з невідомими особами. Злочинці свідомо втираються в довіру дитині, доводять, що вона неповторна та унікальна. Налагодження довірливих стосунків із дитиною з боку незнайомців необхідне з метою розбещення їх у реальному житті чи онлайн.
  • Дитина, яка піде на контакт із подібними незнайомцями, ризикує стати жертвою сексуального насилля і розбещення.
  • Відносини з підлітками заради приватних матеріалів та грошей. Досить часто підлітки вдаються до різного роду шантажу та провокацій. Проте дитяча психіка, відсутність життєвого досвіду, страх перед батьками та осудом з боку суспільства не дозволяють підлітку прийняти правильне рішення, довіритися й попросити допомоги у дорослих. Вони приймають правила гри і вимоги, проте рано чи пізно ця ситуація може стати приводом для знущань, глузувань і призвести до плачевних наслідків.

Серед загроз та небезпек для дитини, до яких може призвести безконтрольне користування мережею Інтернет, також виділяють:

  • ознайомлення з порнографічними матеріалами, ненормативна лексика та інформація, що має суїцидальний характер (різного роду підліткові ігри із суїцидальним фіналом);
  • залежність (ігрова, інтернетна чи комп’ютерна);
  • залучення до хакерства та порушення прав інших;
  • отримання брехливої інформації;
  • перегляд відео-контенту, що має сцени жорстокості та насилля, які в подальшому можуть негативно впливати на дитину та її психіку.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано